PENCARIANKU KINI TELAH BERAKHIR




PENCARIANKU KINI TELAH BERAKHIR | Alhamdulillah setelah berminggu-minggu bertapa dan kini kembali dengan tajuk entry Pencarianku Kini Telah Berakhir. Apakah yang berakhir itu? Adakah pencarian jodoh ? bakal imam ? bakal suami ? Oh tidak sama sekali, sebab masih terlalu panjang perjalanan hidup untuk ditempuhi. 

Sebenarnya pencarian yang berakhir itu pencarian tempat praktikal untuk cuti semester akan datang.hehehehe saja zya buat suspens sikit letak gambar macam tu. Ha baru korang terkejut kan.hehehe. Pernah tak korang baca entry zya yang bertajuk "BERMULANYA SEMESTER BARU | PENCARIAN UNTUK "INCUBATOR PROGRAMME". Entry nie sambungan daripada entry tu.

Akhirnya segala penat lelah bertungkus lumus cari, call antar resume sana sini membuahkan hasil. Syukur sangat zya dapat tempat praktikal dekat dengan keluarga jadi tak risau sangat nak balik raya jauh-jauh. Apa yang seronoknya praktikal kali ni zya dan dua orang housemate dapat tempat yang sama. Sebelum ni masa diploma pernah juga praktikal tapi seorang diri tak kenal sapa-sapa pun. Tapi kali nie jauh berbeza sebab syarikat tu pilih kami bertiga. 

Alhamdulillah rezeki sebab ada juga pelajar lain minta secara berkumpulan dekat sini tapi yang terpilih adalah kami bertiga. Jangan ingat syarikat nie terus pilih kami macam tu saja yer. Kami juga dipilih melalui interview dan yang uniknya interview tu dibuat melalui telefon sahaja. Nasib baiklah dapat jawab semua soalan dia dengan baik dan jayanya. Soalan yang paling zya suka dengar dia kata kalau nanti kena travel pergi luar boleh tak pergi. Ha dengan laju zya kata boleh. Travel kan sapa yang tak suka kena pergi travel.hehehe


Surat maklum balas dari pihak syarikat dan tiga senarai nama yang teratas itu adalah kami. Yeeeaahhh tak sabar sebenarnya nak mula praktikal di tempat baru dengan dunia dan pengalaman  yang baru. Syarikat tempat kami praktikal tu bawah Kedah Halal Park namanya Secret Barn SDN BHD dekat Sungai Petani, Kedah jer. Terima kasih kepada pihak syarikat Secret Barn sudi terima kami dan terima kasih juga kepada koordinator kami Sir Juraij sebab terima pilihan kami di sini. Korang doakan zya dan kawan zya dapat membuat yang terbaik melalui ilmu yang kami ada di syarikat ini dan nantikan entry zya pasal syarikat dan pengalaman praktikal nanti pada bulan 6 nie.


Zya bersama dengan housemate zya kecoh kalau ada kami bertiga nie. Jangan bergegar satu office tu dengan gelak tawa kami dah la.hahahaha Ok setakat nie dulu sekarang fokus untuk final exam 2 minggu lagi dari sekarang. Wish me luck ;-)










SEKIAN!!!!!







PETUA MEMBELI HARUMANIS YANG ORIGINAL



Hai semua selamat berkunjung tiba kembali. Memandangkan sekarang sudah tiba musim harum manis di Perlis jadi kali ini zya akan berkongsi dengan anda semua tips bagaimana untuk memilih mempelam Harummanis yang betul agar anda tidak tertipu dan tersalah membeli. Tapi sebelum itu zya nak kongsi dulu bagi yang tidak mengetahui apa itu buah harummanis? 

Harumanis merupakan sejenis buah yang popular dan hanya terdapat di negeri Perlis. Buahnya berbau harum dan isinya tebal kekuningan serta rasanya enak. Walaupun harganya meningkat setiap tahun, orang ramai sanggup beratur panjang semata-mata mahu membeli Harumanis. Musim Harumanis adalah sekitar bulan April hingga Mei atau awal Jun. Biasanya hasil buah sudah habis sebelum sempat memasuki bulan Jun.

Walau pun ramai yang cuba menanam pokok Harumanis di luar negeri Perlis, hasilnya tidak menjadi seperti tidak tumbuh subur, tidak berbuah, rasa tidak manis dan sebagainya. Ini kerana faktor cuaca dan tanah di negeri Perlis agak unik dan berbeza daripada negeri-negeri lain di Malaysia. Faktor ini menjadikan Harumanis amat istimewa di mana ia hanya benar-benar subur dan berbuah sangat manis di negeri Perlis sahaja.

Ok sekarang dah tahu kan apa itu harummanis. Jadi zya nak kongsikan tips yang mana zya cari dan juga tips yang dikongsikan sendiri oleh Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail. 

Awas, jangan sampai anda ditipu penjual harumanis.

Buah mempelam yang selalu di tipu sebagai Harumanis:
1. Buah mempelam SALA
2. Buah mempelam dari Thailand yang di panggil ARUMANIS. Namanya nampak bertujuan bersaing dengan harumanis.



Perbezaan Harumanis asli dan buah tiruan atau buah import "Tom Dam" adalah Harumanis Perlis mempunyai lekuk pada tangkai yang berbeza buah dari Thailand yang mempunyai lekuk pada pangkal tangkai dan di bahagian luar tangkai.

Baginda juga bertitah ‘Harumanis Thai’, ‘Harumanis Kampung’ dan ‘Harumanis'’ merupakan antara nama yang digunakan bagi melariskan jualan mempelam. "Kalau di Pantai Timur, Tom Dam ini juga dikenali sebagai ‘Pauh Mas Hitam’ yang juga dijual di tepi jalan, pasar malam atau ditempah secara dalam talian.

"Difahamkan 'Harumanis Tipu' turut dijual di Pasar Chow Kit di Kuala Lumpur dengan nama yang lebih gah iaitu ‘King of Harumanis’, yang jika dilihat dari segi fizikalnya sahaja memang sesetengah pembeli akan menyangka ia adalah Harumanis dari Perlis," titah baginda sebagaimana lapor Bernama.

Tom Dam juga mempunyai ‘bahu’ yang sama tinggi manakala Harumanis mempunyai bahu yang tidak sama tinggi antara kiri dan kanan, katanya. Ketiga, bentuk bucu hujung Tom Dam tirus manakala Harumanis Perlis mempunyai bucu hujung yang sekata. Keempat adalah dari segi tekstur buah itu, kerana Tom Dam lebih berserat dan ketara serta banyak jus, manakala Harumanis memiliki serat yang amat halus dan sedikit jus tetapi jauh lebih manis. Oleh itu, baginda menasihati agar orang ramai mengetahui ciri-ciri sebenar Harumanis supaya tidak ditipu.

"Penjualan yang menggunakan nama Harumanis Perlis bagi melariskan jualan akan dipantau oleh pasukan khas yang ditubuhkan Kerajaan Negeri diketuai oleh KPDNKK (Kementerian Perdagangan Dalam Negeri,Koperasi dan Kepenggunaan) serta dibantu beberapa agensi lain termasuk polis," titah baginda. Tuanku Syed Faizuddin bertitah demikian selepas menghadiri majlis penyerahan sumbangan program AZAMTANI Jabatan Pertanian Negeri Perlis kepada Sunin Pin‎ di Kampung Kota Kayang, Kuala Perlis baru-baru ini.

Selain membeli buah harumanis apabila mengunjungi Perlis anda juga boleh membeli pulut harumanis yang di makan seperti durian bersama pulut dan santan. Memang sedap sangat-sangat zya sendiri dah jadi peminat pulut harumanis sejak tinggal di Perlis padahal sebelum ni tengok pun rasa tidak ada selera tetapi setelah mencuba pasti akan teringat-ingat sahaja. 


Pulut santan dimakan bersama dengan Harumanis memang sedap sangat-sangat. Selain itu, terdapat juga harumanis yang dibuat jus, dan pencuci mulit seperti gambar di bawah nie. Zya dengan housemate yang reka sendiri. Kalau korang beli buah nanti boleh cuba buat sendiri macam nie sedap rasa sejuk jer rasa tekak nie.





Sekian. Sumber 







First Giveaway By Izzati Suhaide


First Giveaway By Izzati Suhaide


First Giveaway By Izzati Suhaide
Klik SINI untuk join


Syarat-syarat adalah:

1) Buat tajuk entri "First Giveaway By Izzati Suhaide"

2) Follow blog berikut:

3) Follow IG:
zatiesuhaide, iz_hijabist, rizzdania, azlinda.alin, by_khaty, norazilah72, yanieyusuf, amysyeera, nizam84, anizz_annisaa, mreenadotcom

4) Like Page:



5) Masukkan blog berikut ke dalam bloglist anda:
Izzati Suhaide
Irrayyan
Mastura Din

6) Add facebook Parizan Mohd Zain

7) Follow G+
+Izzati Suhaide 
+Amanda Suria 

8) Like post berikut
http://bitly.com/1Tu9axb
http://bitly.com/21yfZUA
http://bitly.com/1NkfQS0
http://bitly.com/1X9lPvi
http://bitly.com/1OeP5cD
http://bitly.com/1X9lTLl
http://bitly.com/1TnvR65
http://bitly.com/1O1tCJk


Senarai hadiah:
1) Produk VCO - 8 x pemenang
2) Produk Hanalays - 1 x pemenang
3) Flower Shawls - 1x pemenang
4) Tudung Aidijuma - 1 x pemenang
5) Cash RM20 - 1 x pemenang
6) Cash RM10 - 4 x pemenang
7) Topup RM10 - 3 x pemenang
8) Rosesoap - 1 x pemenang
9) Novel Inggeris Far Away by Aisya Sofea - 1 x pemenang


*Hadiah akan bertambah jika penyertaan lebih 50*

Jom Join. Ajak rakan-rakan anda yang lain. Good Luck!

Tarikh tutup 31 Mei 2016 jam 11.59pm